“Iedereen loopt op een gegeven moment in zijn carrière wel eens tegen een ‘hobbel’ aan.”

“In mijn geval waren dat oude ingesleten structuren. Of liever gezegd een set mechanismen (gedrag en houding) die ik mijzelf in de loop van de tijd eigen had gemaakt, maar die niet meer aansloten bij mijn huidige functie, werksituatie en persoonlijke leefomgeving.

Leeftijd, een reorganisatie, een nieuwe werkgever en een veranderende werkomgeving waren de factoren die ervoor zorgden dat deze ‘hobbels’ aan de oppervlakte kwamen. Ik merkte dat sommige competenties niet meer werkten en soms zelfs contraproductief bleken. Ik moet zeggen dat die situatie niet erg fijn voelde. Ik kreeg stress, liep achter de feiten aan en voelde me af en toe ontzettend onzeker. Het was vooral de onzekerheid die in negatieve zin gevolgen had voor de kwaliteit van mijn werk, de interpersoonlijke contacten met mijn collega’s en mijn thuissituatie. Kortom ik zat gewoon niet lekker in mijn vel.

Toen dat inzicht eenmaal was doorgedrongen, begon ik mijzelf vragen te stellen. Gewoon hele simpele vragen. Wie ben ik? Wat voel ik? Wat zijn mijn talenten? Waar word ik gelukkig van? Wat is mijn rol in de nieuwe organisatie? Welk gedrag vertoon ik daarin? Wat is het resultaat van mijn gedrag? enzovoorts. Vragen die ervoor zorgden dat ik als het ware verplicht werd om open, eerlijk en kritisch naar mijzelf te kijken. Denk niet dat dit een proces is van dagen of enkele weken. In mijn geval duurde het maanden, misschien wel jaren voordat ik besefte dat ik de ‘dingen’ anders moest doen. Maar, toen dat besef eenmaal was doorgedrongen, raakte ik overtuigd dat het tijd werd om mezelf bij ‘kop en kont’ te pakken. De vraag was alleen, hoe doe je dat en met wie?

Ik had echt geen idee, totdat ik vanuit mijn werk in contact werd gebracht met Niko van den Berg. Via hem kreeg ik de kans om mezelf langs de lat van zelfreflectie te leggen. Niet alleen in het ‘nu’, maar ook in het verleden. Ik volgde daarvoor het coaching traject ‘Rust, Focus en Vrijheid’. Met veel passie, geduld en respect leverde Niko de instrumenten om mijzelf te ‘herontdekken’. Met creativiteit en een bijzondere gave om ‘mensen te lezen’ ontstond er een bewustwordingsproces waardoor ik begrip voor- en grip op mijn situatie kreeg. Daardoor wist Niko mij te verleiden om in die spreekwoordelijke spiegel te kijken. Hij gaf mij het vertrouwen om de confrontatie met mezelf aan te gaan om vanuit die positie een nieuwe route uit te zetten naar datgene wat ik belangrijk vond in mijn werk en in mijn persoonlijke leven.

Overigens stond ik tijdens dat proces niet alleen. Ik volgde het coaching traject met nog 3 andere deelnemers (met ieder zijn eigen verhaal). Door het stellen van doelen en doordat Niko gebruik maakte van allerlei coaching instrumenten, ontstond al snel een bijzonder band met de andere deelnemers. De chemie die hij binnen deze groep creëerde en de manier waarop hij dat begeleidde, was bijzonder en verfrissend. Binnen deze setting ontving ik feedback, kreeg ik de gelegenheid om mijzelf te spiegelen en kon ik mijn gedrag verifiëren. Het hielp mij om sneller door te dringen tot de kern. Op die manier met jezelf bezig te zijn, met het doel inzicht te krijgen in gedragspatronen, daar lering uit te trekken en verandering in aan te kunnen brengen, opent nieuwe deuren en geeft een ander perspectief op het leven. Daardoor heb ik het coaching traject ‘Rust Focus en Vrijheid’ ervaren als een cadeautje.”

— Axel Roeten OFGV

“Door Niko van den Berg heb ik mijn eigen kwaliteiten weer opnieuw ontdekt en weten te waarderen.
Daarnaast heb ik eerder leren signaleren wanneer ik te veel hooi op mijn vork neem, meestal doordat ik hoofd- en bijzaken niet meer gescheiden hou.

Door iedere dag opnieuw focus op hoofdzaken zo veel mogelijk te combineren met mijn persoonlijke kwaliteiten krijg ik veel energie.
En door drukte met welverdiende rustmomenten te combineren hou ik de benodigde energie.
Ook geven de rustmomenten bezinning en contact met de diepere zingeving, waardoor ik trouw blijf aan mijn drijfveren.

Ik sta weer zelf aan het roer met drijfveren als brandstof.”

— Roel Wierink Gebiedsadviseur, Gemeente Alphen aan den Rijn

“Ik heb na het coaching traject Rust, Focus en Vrijheid weer echt het gevoel dat ik in mijn eigen kracht sta, ik voel me happy en rustig.

Ik ben weer heel succesvol op het werk en heb al gesprekken gevoerd over het roer omgooien in de toekomst. Ik heb vertrouwen in alles wat er op mijn pad komt omdat ik zelf beslis of ik het oppak of niet.”

— Mariëlle Weggeman La Place

“Niko heb ik leren kennen als trainer tijdens een training leiderschapsontwikkeling. Hier maakte hij veel indruk door zijn rustige uitstraling, grote kennis, ervaring en zijn inzicht in mensen en hun gedrag.

Toen ik van mijn werkgever een coachingstraject mocht volgen, dacht ik dan ook meteen aan hem. Hij was bereid dit met mij aan te gaan en ik sta verbaasd over het resultaat.

In een gering aantal sessies heb ik mijn doelen bereikt. Niko inspireert, hield me een spiegel voor en confronteerde waar nodig, maar altijd met respect.

Door zijn grote ervaring en manier van vragen stellen begreep hij vrij direct waar mijn probleem zat toen ik erover begon te vertellen. Hij speelde hier meteen op de juiste manier op in wat mij handvatten gaf om ermee verder te kunnen.

Tijdens de sessies hebben we door middel van rollenspellen lastige situaties op mijn werk doorgenomen. Hierin zette Niko mij in mijn kracht en liet me inzien dat ik dergelijke lastige situaties wel degelijk aankon.

Door de coaching is mijn zelfvertrouwen enorm toegenomen. Ik durf mijn kwaliteiten te laten zien, hiervan gebruik te maken en deze in te zetten. Mijn focus is versterkt waardoor ik gericht met zaken bezig ben. Hierdoor ervaar ik meer rust en controle.

Ik ben dankbaar dat mijn werkgever mij de gelegenheid heeft gegeven voor het volgen van dit coaching traject. De keuze voor Niko was de beste die ik heb gemaakt.”

— Diny Maasbach - Verbeek Gemeente Buren

“Wat Niko motiveert is het werken met mensen, nagaan wat hen drijft (motiveert) en klanten helpen met modellen om verbeteringen te realiseren.

Zijn betekenis voor mij was dat hij hulp en verlichting bood in persoonlijke en professionele worstelingen. Zijn talenten zijn dat hij duidelijk zaken kan uitleggen, confronterende vragen stelt en concrete handvatten geeft om mee aan de slag te gaan.

De extra stappen die hij zet om mij verder te helpen en zijn persoonlijke benadering typeren hem. Mijn drie kernwoorden voor hem zijn:

Sympathiek, kennis, professional.”

— Hans de Molenaar Rabobank international

“Niko van den Berg is een coach die de mens centraal stelt.

Als coordinator Informatievoorziening komt er dagelijks veel op mij af. Hij heeft mij geleerd om rust, focus en overzicht te houden.

Mijn energie gaat nu naar de juiste zaken, waardoor ik effectief en efficiënt werk. Niko kent de balans tussen luisteren, theorie aanbieden, humor en een spiegel voorhouden.

Het coaching traject leverde mij concrete resultaten op door smart geformuleerde acties.

Ik heb weer hartstikke veel energie en plezier in mijn werk.”

— Emmeke Smeulders Informatie manager

“De vraag van Niko om aan te sluiten bij de training Rust, Focus en Vrijheid kwam voor mij precies op het juiste moment. Ik was vooral bezig te voldoen aan (wat ik dacht) dat anderen van mij verwachten. De training heeft me de rust gebracht die ik nodig had om te beseffen dat ik zelf bepaal welke keuzes ik maak. Het gaf me de focus op welke keuzes voor mij goed zijn, waardoor de druk die ik voelde grotendeels is verdwenen. Ik heb nog steeds een druk leven maar het gevoel van vrijheid dat ik nu ervaar, geniet ik elke dag van.”

— Hermien Smit-Veltman UWV

“Met zijn gebruikelijke enthousiasme heeft Niko me enorm geholpen met de drukte in mijn hoofd.

Op het werk liep ik tegen een bijna burn-out aan wat gekenmerkt werd door rampdenken, prestaties koppelen aan eigenwaarde, eisen dat anderen zijn zoals ik ben en negatieve dingen uitvergroten. Door zijn openheid, geduld, wederzijds respect zonder oordeel en zijn “sturing” vanuit theorie gecombineerd met zijn schat aan ervaring in de verschillende sectoren en functies heb ik tools om weer op één lijn te komen met mijn hart en mijn hoofd.

Door mijn grenzen te definiëren en te kunnen herkennen, wanneer mensen er overheen gaan, ben ik in staat de uitdagingen van het leven aan te gaan zowel werk als privé.

Vragen als: wie ben ik eigenlijk, waar sta ik voor? Wat zijn mijn kernwaarden en kwaliteiten zijn key onderwerpen die nodig waren om mezelf opnieuw te definiëren.

Leidinggeven noodzaakt soms rotsvast gedrag, maar ook meebewegen met de feiten waar ik minder invloed op heb. Mijn cirkel van invloed reikt niet zover als mijn cirkel van betrokkenheid en dit herkadert voor mij de relatie tussen feiten, problemen, verantwoordelijkheid en schuld hebben.

Uiteindelijk heeft Niko’s persoonlijke begeleiding als resultaat dat mijn spanningen verminderd zijn en dat ik meer rust heb tussen mijn hoofd en mijn hart. Dankzij deze rust, kan ik vanuit mijn persoonlijke identiteit leidinggeven en tackle ik de dagelijkse situaties vanuit mijn kracht in plaats van dat ik bezig ben met wat anderen vinden dat ik zou moeten doen.

Naast deze werk gerelateerde coaching is Niko een heel fijn persoon. Hij is open en eerlijk en heeft de unieke kwaliteit altijd rust en veiligheid uit te stralen. Zelfs na de coaching hebben we zo nu en contact om buiten het werk gewoon lekker bij te kletsen. De keuze voor deze coach is de beste die ik heb gemaakt.”